A nedves és száraz borotválkozás, a penge vagy az elektromos borotva közötti különbségek

A villanyborotva használata és fajtáI

A vizes és a száraz borotválkozás közötti különbségek (avagy pengés vagy villanyborotva)

A kérdés, hogy vizes vagy száraz technikával borotválkozzanak-e, komoly fejtörést okoz a férfiaknak már… igazság szerint a villanyborotva feltalálása óta. A férfiak évezredek óta foglalatoskodnak arcszőrzetük eltávolításával, és már sokféle módszert kipróbáltak. Sok férfi számára az arcszőrzet leborotválása a testápolás alfája és omegája – ehhez pedig a borotva a kulcs, mellyel a napjukat indítják. Mivel mind a pengés, mind pedig a villanyborotvák hatékony eszközök, a kérdést teljességgel az egyéni ízlés, valamint egyéb tényezők, például az egyéni elvárások és a borotválkozási szokások döntik el. Mi most eloszlatjuk a titokzatosság homályát, hogy Ön a leginkább testhez illő megoldást választhassa.

Mi a különbség?

A pengés és a villanyborotvával végzett borotválkozás közötti alapvető különbség a borosták levágásának módszerében rejlik.

Pengés borotva

A pengés borotválkozás során az arcon található borostákat a penge egyetlen lehúzással vágja le.

Villany borotva

Ha villanyborotvát használunk, a szőrszálakat két ollóként mozgó penge távolítja el.

A vizes borotválkozás alapjai
A pengés borotválkozás és a hiszterézis

A pengék az úgynevezett „hiszterézis” elvén működnek: ez az előkelő kifejezés mindössze azt jelenti, hogy amikor a penge a szőrszálhoz ér, előbb kiemeli a szőrtüszőből, majd levágja azt.

Napjainkban a pengés borotvákon egy második és egy harmadik (vagy, mint például az ötpengés Gillette ProShield esetében, még ennél is több) penge található, amelyeket úgy állítanak be, hogy levágják a megemelt szőrszálakat, amelyek ezután visszahúzódnak a bőrbe – így lesz alapos a borotválkozás.

Vagyis az alapos borotválkozás elérhető cél; ha pedig pontos terméktervezéssel párosul, kellemes élmény is lehet.

A száraz (villanyborotvával végzett) borotválkozás alapjai

A villanyborotvának két alkatrésze vesz részt a szőrszálak levágásában: az egyik a vékony, kifúrt fémlemezből készült szita, valamint az „alulvágók”, azaz a szita alatt rendkívül gyorsan előre-hátra mozgó, kisméretű pengék. A szitán látható aprócska, fúrt lyukak felülete kívül sima, belül azonban éles, azaz egy második pengének tekinthető.

Los fundamentos del afeitado de la piel seca

A villanyborotvák a bőr ruganyosságát kihasználva nyújtanak tartós eredményt. A borotva lefelé nyomja és elmozdítja a bőrt; mindez a hajók által keltett farvízre emlékeztet.

A folyamat eredményeképp a bőr hozzáér a szitán lévő lyukakhoz – a szőrszálakat így még több vágás éri.

Miután a többségét levágták, a szőrszálak megmaradt része visszahúzódik a bőrbe – így lesz alapos a borotválkozás.

A villanyborotváknak két alaptípusa létezik: a forgókéses és a rezgőkéses. Mindkét típuson jelen van a szita, amely hozzáér a bőrhöz, miközben a penge (az „alulvágó”) alatta mozog. A két típus között az a legfőbb különbséget az jelenti, hogy milyen irányban mozog rajtuk az alulvágó.

Körkéses villanyborotvák

A körkéses típusokon a vágókés körbe-körbe halad a szita alatt.

Rezgőkéses villanyborotvák

A rezgőkéses borotvákon a vágókés egyenesen, a szita egyik végétől a másikig halad. Minden Braun borotva egyenes kialakítású szitás borotva

Melyik való nekem?

Mind a pengés, mind pedig a villanyborotvák képesek arra, hogy biztosítsák az általunk kívánt kényelmes és alapos borotválkozás élményét. Az, hogy valaki vizesen vagy szárazon használja őket, egyéni ízlés, valamint egyéb tényezők, például az egyéni elvárások és a borotválkozási szokások függvénye. Fontos megemlíteni, hogy a bőrnek nagyjából egy hónapra van szüksége ahhoz, hogy megszokja az új borotválkozási technikát. Ha a váltás mellett dönt, legyen türelmes a bőrével, hogy az meg tudja szokni az újfajta eljárást!

Bármelyik technikát is választja, a mosdókagylót így is, úgy is ki kell öblítenie a végén.

Hasznosnak Találta A Cikket?