Hogyan kezeljük a kipattogzást és a benőtt szőrszálakat?

Számos férfi bőre kipirosodik borotválkozás után a bőrirritációtól, de egyeseknél ennek a krónikus változata, orvosi nevén a pseudofolliculitis barbae (PFB) is jelentkezhet. Ennek következtében borotválkozás után fájdalmas pörsenések alakulhatnak ki. A borotválkozás okozta bőrirritáció elkerüléséhez a Gillette® néhány hasznos tippel szolgál, hogy segítsen minimálisra csökkenteni a szőrszálak benövését és a kipattogzást.

A nem PFB jellegű irritáció kezelésére vonatkozó javaslatainkat a borotválkozás utáni égető érzéssel és irritációval foglalkozó cikkünkben találja.

Borotvapöttyök: íme a helyzet

A borotválkozás utáni pörsenések és a benőtt szőrszálak forrása a nagyon göndör szőrzetre való genetikai hajlam. A göndör szőrszálak szabálytalan formája és maga a lokni visszanyomja a szőrszálat a bőr felszínébe a vágás utáni növekedés során. Ezen genetikai tényező miatt az afrikai és indoeurópai származásúak körében nagyon gyakoriak a benőtt szőrszálak és a borotválkozás utáni pörsenések. Fontos megjegyeznünk, hogy nem minden pörsenés utal PFB-re. Ha úgy gondolja, hogy Önnek ez a problémája, akkor érdemes először bőrgyógyász szakvéleményt kérnie a benőtt szőrszálak tüneteivel és a kezelésükkel kapcsolatban.

A genetikán kívül van még néhány tényező, amelyek elősegítik a pörsenések kialakulását borotválkozás közben. Ha a szőrszál száraz, a borotva sokkal nehezebben tudja csak elvágni, ami megerőltetőbb a bőr számára. Ez nemcsak kényelmetlen, de a szőrszál vége így esetleg egy adott szögben lesz levágva, ami elősegíti a visszanövést és a pörsenések kialakulását.

Borotválkozás után csomók és benőtt szőrszálak

Tippek a borotválkozás közben kialakuló pörsenések csökkentéséhez:

1

Hidratálás és hámlasztás:

Először hidratálja, hogy ezáltal felpuhítsa a borostát! A száraz szőrszálakat nehezebb levágni, és nagyobb valószínűséggel nőnek be a bőr alá. A borotválkozást legjobb zuhany alatt, vagy tusolás után végezni. Megoldás lehet az is, ha egy meleg, nedves törölközőt tart az arcán 1–2 percen keresztül. A hámlasztáshoz használjon arclemosót vagy bőrradírt, így elősegíti a benőtt szőrszálak kiszabadítását.

2

Habosítás:

Használjon kiváló minőségű, érzékeny bőrhöz készült borotvazselét, -habot vagy -krémet! Habosítsa fel, majd oszlassa el egyenletesen a szőrszálak hidratálásához, és hogy segítse megóvni bőrét a borotválkozás okozta irritációtól. Hagyja beivódni a szőrszálakba, mielőtt borotválkozni kezdene!

3

Borotválkozás:

A legfontosabb, hogy érzékeny bőrhöz tervezett borotvát használjon, mint a Gillette SkinGuard, amely szabadalmaztatott technológiájával gondoskodik a bőr megóvásáról borotválkozás közben. Ellenőrizze a pengéket, mielőtt borotválkozni kezdene: az életlen pengék húzhatják a szőrt, és a szőrszálak benövését, illetve a szőrtüszők kipattogzását is okozhatják. Könnyed, gyengéd mozdulatokkal borotválkozzon! Legyen óvatos, ne húzza le a borotvát túl sokszor ugyanazon a területen, mert azzal bőrirritációt okozhat! Gyakran öblítse le a pengéket, és borotválkozás közben is használjon még borotvazselét! Az arcon a szőrszálak különböző irányba nőnek - próbálja abba az irányba lehúzni a borotvát, amerre a legkomfortosabb. Az arca legérzékenyebb részeit hagyja a borotválkozás végére! Amikor a borotvazselének már több ideje volt beivódni, a borosta még jobban felpuhul, és ezáltal könnyebb levágni. A borotvabetét hátoldalán található egypengés precíziós nyírót használja az arcszőrzet körüli éles vonalak kialakításához, illetve a nehezen hozzáférhető helyek, például az orr alatti terület borotválására!

4

Bőrnyugtatás:

Öblítse le az arcát hideg vízzel, majd törölje szárazra! Használjon hidratáló arcszeszt a bőr hidratálása és nyugtatása érdekében! Borotválkozzon rendszeresen, hogy a szőrszálak ne tudjanak olyan hosszúra nőni, hogy visszajussanak a bőr alá!

Hidratálás, habosítás, borotválás és nyugtatás – ez a négy lépés, valamint a Gillette borotválkozás előtti és utáni termékek használata segít a borotválkozás okozta bőrirritáció elkerülésében.

A nem PFB jellegű irritáció kezelésére vonatkozó javaslatainkat a következő cikkünkben találja: Hogyan előzzük meg és kezeljük a borotválkozás okozta égető érzést és irritációt

Hasznosnak Találta A Cikket?